Johanna går all-in på travet

Hon gjorde sin kuskdebut under årets säsongspremiär. Inför måndagens lunchtävlingar ställer sig däremot Johanna Nordenankar vid staketet, när loppen körs. Efter flera år med olika hästbakgrunder, menar Johanna att hon nu går all-in på travet.

- Det är aldrig för sent och man lever bara en gång i livet.


Hästar och hästsport, har alltid varit rätt melodi för Johanna Nordenankar. Förutom travet, där tränarlicensen hämtades ut redan 1995, så är Johanna igenkänd med islandshästar.

- Mitt liv har alltid bestått av hästar. Min pappa var grisbonde och varje gång det var tävlingar på skrubbs fick jag och min syster hjälpa till att mocka grisstallet så vi skulle hinna in till första start. Vi satt bänkade varje tävlingsdag och när jag var 12 började jag köra ponny. Pappa körde runt mig i Sverige så jag kunde tävla på olika banor, allt från Jägersro till Sundsvall. Därefter har jag jobbat lite med trav men också utomlands i Skottland och Irland, utbildat mig till företagsekonom och suttit på kontor många år. En dag kände jag att det var dags att satsa på att vara utomhus på heltid så nu driver jag Haltarve Islandshästar sedan 2016. Att hålla på med trav och hästar är att komma tillbaka till mina rötter, då min pappa hade en del travhästar när jag var barn och sprang på Solvalla på 60-talet.

1996 gjorde Johanna sin första start som tränare med Lara Flowering. Året därefter hämtades inte licensen ut, och det skulle dröja hela elva år, innan licensen blev uthämtad. Comebackåret 2007 red Johanna sitt första montélopp, tre år efter att montésporten hittat till Sverige.

- Montéloppen var ett tag sedan, montén överlag var väldigt nytt på den tiden så det kändes såklart spännande. Så här i efterhand så önskar jag lite att jag hade fortsatt.

Under årets säsongsdebut i april, gjorde Johanna däremot debut i tävlingssulky. Tillsammans med Delicious Laser, slutade duon sjua.

- Det var jätteroligt. Jag älskar fart, och det var lite synd att jag inte fortsatte med travet direkt efter ponnytravet.

Med sex hästar på tränarlistan, däribland V75-vinnaren Echo Gamble, uppkommande Genie Am och intressanta unghästar, meddelar Johanna att travkarriären är en storsatsning.

- Det är bara att köra, det är aldrig för sent och man lever bara en gång, säger Johanna som utvecklar:

- Jag har Lena Martell och Roger Hassborg som mina mentorer inom travet. Jag har totalt fjorton travhästar varav tre 1-åringar efter Andover Hall, Executive Caviar och Magic Tonight, samt 10 islandshästar. Jag satsar stort på travet och jag hoppas att det ska kunna bli ännu större. Jag går alltid all-in med det jag gör, så kanske i framtiden att man kan göra någon andelshäst eller liknande. Jag har för dagen inga större planer på att hämta ut någon A-licens, det går att satsa även som amatör.

- Det som är rätt häftigt med travsporten är att man kan fråga och få tips från alla, något som är rätt sällsynt i andra sporter. Vanligtvis tänker man att kuskarna som kör mycket och är i eliten, ska kunna vara vresiga av sig. Men alla jag har träffat på är supertrevliga och hjälper gärna till när man har funderingar om någon häst, det är en skön känsla.

Inför måndagens lunchtävlingar har stallet tre hästar till start. Johanna själv hittas däremot inte i någon tävlingssulky.

- Just nu känner jag att jag kvalar och kör breddlopp, så får de andra kuskarna köra de större loppen, skrattar Johanna.

Så här säger Johanna om måndagens chanser:

Echo Gamble (Lopp 3) känns som stallets bästa vinnarchans. För Echos del kunde loppet lika gärna vara ett halvt varv längre, han är riktigt stark och tål att göra jobbet utvändigt ledaren om så behövs. Till måndagen funderar vi på att byta tillbaka till vanlig sulky och öppet huvudlag, samtidigt som vi kör barfota runt om.

Genie Am (Lopp 4) är riktigt startsnabb, men kändes lite knackig senast. Hon har sedan födseln haft problem med sina kotor, vilket såklart gör det mer ansträngande i loppen. Hon känns däremot fin i jobben, men vi kommer att lugna oss med skorycket och kör som vanligt med skor runt om.

Luscious Lloyd (Lopp 5) har problemet att han är så stor som han är. Han är 1,70cm i mankhöjd och har således svårt med att komma in i de snabbare farterna. Det känns inte som någon superplacering på måndag, utan snarare som ett lopp i kroppen. Säsongen är lång och jag hoppas att det kan släppa för honom innan hösten.

Publicerad söndag 25 april 2021. info@visby.travsport.se