Foto: Privat

Nisse Funck – En livs levande legend

I år är det exakt 75 år sedan som Visbytravets första tävlingar kördes. Då kommer vi att hylla tio av banans största legendarer, en av dem var till och med på plats under debutdagen. Den då 10-åriga sorken, Nisse Funck, som med tiden skulle bli en av banans största namn och travtränarprofiler. God nostalgiläsning!


Det är annandag pingst 1948. Den nya travbanan på Skrubbs skulle köra sina första lopp på sin nära orörda oval. Det första loppet segrades av travaren Lillpolka, tillsammans med ägare Sture Mårtensson, som travade hem prischecken på 100 kronor.

Travdagens andra lopp var ett russlopp där en 10-årig sork skulle göra entré. Bakom russet Kim så tog den unga Nils-Henrik Funck sin första seger, ett namn som senare kom till att bli ett av banans större. Själva travdagen för 75 år sedan var annorlunda än det vi ser idag, där den då unga segerkusken ännu har minnen från förr.

- Vi hade en duktig banmästare, Knut Andersson. Han skötte bland annat trettio hästars fodring och rengöring. Han stod på traktorsladden, av en förhyrd traktor av en bonde, där stod han och räfsade allt efter som traktorn gick runt. På den tiden körde man in kolstybb från Slite Cement och lade på en tusenmetersbana.

- Jag hör ännu idag hur Sören Nordin berättade om allt det där, våren 1950. De sade ”Hur i helsike kan ni ha en sådan jädra fin bana på ett sånt här materiel, jag är helt förstummad”.

Med tiden så blev ”Nisse” Funck ett större namn på Skrubbsbanan. Flera större namn har tävlat för Funck-stallet, som alla har bjudit på minnen hos den legendariska Visbyprofilen. En profil som blev känd av allmänheten som både tränare och unghästexpert.

- Vi körde in många hästar och många bra hästar kom:
Speedy King som blev tvåa i derbyt.
Organ som jag tror att jag tog tio raka segrar med.
Piper Cub som talar för sig själv. Han blev en storloppare hos Stig H och jag hade ett stort förtroende i väldigt många år hos Stall Qvist.
Även Rossi, en Big Noon-häst med tre tävlingsår kvar som jag köpte för 725 kronor, satte vagnen på och vann flera lopp med. Inklusive ett större lopp på Jägersro med distansen 2 200 meter, första priset var samma som distansen så jag fick en krona per körd meter.

- En av de fräschaste unghästarna som vi fick in var däremot Mendoza (e. Torg u. Line Ment). En mycket snygg och ädel häst som pratade iväg en när hon tyckte att hon hade fått för hårda jobb.

Den sistnämnda anmäldes till ett uppsamlingslopp på Eskilstuna där hon, bara på de första stegen, tog hand om ledningen. Segern blev säker, vilket Nisse har ett bevis av.

- Jag har målbild på den segern någonstans i källaren. Där ser man henne, sedan är det tomt och sedan kommer klungan in i mål en bit efter oss. Hon var helt överlägsen.

Ett av de stoltare ögonblicken kom däremot i mitten av 80-talet. Då skulle Piper Cub lämnas till tränare Stig H Johansson, där den då stora veterinären Åke Åsheim skulle göra en kortare kontroll.

- Vi fick en bedömning av Åsheim. Han hade inte nog med berömmande ord av en sådan otroligt fräsch och fint uppbyggd tvåårig hingst, som han då var. Han kom till slut och skakade hand och det blev jag riktigt stolt över, det var en sådan stor man i branschen. Sedan har vi nog alla läst om Piper Cubs framgångar. Jag har för mig att han debuterade i ett tvååringslopp där han trampade av sig ena skon och vann på tre ben.

Med åren så har den legendariske Funck inte missat många tävlingsdagar på Skrubbs. På de 75 åren har Nisse sett nära samtliga lopp som någonsin har körts och så lär det förbli.

- Kan det vara mellan 18 till 20 tävlingsdagar sedan 1948 som jag har bommat? Nog att jag kan vara lite bekymrad över att det inte finns någon större skala professionella tränare på travets stora och fina anläggning, men jag tycker fortfarande om Skrubbs och folket kring banan.

Text: Timmy Lundegård
Foto: Privat